Av jordens totala vattentillgång är 2,5 % sötvatten och av dessa har vi tillgång till 0,25 % eftersom en stor del av sötvattnet finns bundet i glaciärer och djupt ner i marken. Varje år tas det ut mer ur grundvattenreservoarerna än vad som naturligt återförs.
Diskhantering är av naturliga skäl en vattenintensiv verksamhet. Att reducera vattenåtgången i din diskanläggning är ett av de moment vi fokuserar på när vi skapar den optimala diskanläggningen. Minskad användning av vatten i disken innebär mindre vatten att hetta upp, vilket även gör vattenförbrukningen till en miljö- och energifråga.
I många branscher diskuteras energieffektivisering allt intensivare. Ofta handlar diskussionerna om att identifiera var och hur överanvändningen av energi uppstår samt att ta kontrollen över sina processer. Energieffektivisering är lönsamt och bidrar till att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser och samtidigt öka vinsten. Med ett genomtänkt diskrum minskas den dyra överanvändningen av energi.
Av världens alla hav har Östersjön flest döda bottnar och de allt vanligare stora algblomningarna uppstår genom en kombination av väder, klimat och det vi släpper ut. Cirka 20 procent av den fosfor som kommer ut i Östersjön kommer från fosfater i tvätt- rengörings- och diskmedel.
Hos storkök och restauranger måste diskprocessen vara snabb och disken måste torka snabbt. Detta ställer krav på hela diskhanteringen att processen är vatten snål och mer effektiva och miljövänliga diskmedel och torkmedel.
Med ett modernt diskrum finns stor potential att minska kemikalieanvändningen och samtidigt säkra hygienen och kvaliteten i diskresultatet. En reducerad kemikalieanvändning är ett viktigt steg mot en miljövänligare storköksverksamhet och en åtgärd för att minska kostnaderna i diskhanteringen.